From: CDER Exclusivity Board CDEREXxclusivityBoard @fda.hhs.gov [
Subject: [EXTERNAL] RE: Exclusive rights related to ODD
Date: November 16, 2020 at 1:26 PM
To: Witkowski, Piotr [SUR] pwitkowski@surgery.bsd.uchicago.edu

Good Afternoon,

Please forgive us for the delay in responding back to your email. Below are
our responses:

1. Can the company waive its right to exclusivity?

As stated in FDA's regulation, a sponsor holding exclusive approval may

consent to waive its orphan-drug exclusivity to permit approval of another

marketing application: See 21 CFR 316.31(a)(3); see also section 527(b)(2)

of the Federal Food, Drug and Cosmetic Act (FD&C Act); and the "Orange Book

Preface" at

https://urldefense.com/v3/__https://www.fda.gov/drugs/development-approval-process-drugs/orange-book-
pre__;10aZRxjSJGsACmgMyc8s!cmeodilOs377FDvzc2Kv85wviroJKh3No5UdPtgHJ8Zj  kqYYaxb1QOhNjpvDbvWODODiIXP9H2ZA
CyT$

face.

2. If so, what is the procedure for that? Can it be done at the time of BLA
submission or at the time of BLA approval or afterwards?

A sponsor that wants to waive its orphan-drug exclusivity should send a
letter to the Office of Orphan Products Development (OOPD), with a copy to
the relevant contact for the application in the Center for Drug Evaluation
and Research (CDER) or Center for Biologics Evaluation and Research (CBER),
stating its intent to waive exclusivity. The letter should state whether

the sponsor intends to waive exclusivity for (1) all applications for the

same drug for the same use or indication or (2) specific applications for

the same drug for the same use or indication. (The sponsor should send the
letter to OOPD (with a copy to CDER or CBER) at the time of NDA or BLA
approval or at any time afterwards when the sponsor decides it wants to
waive exclusivity.

3. Can waiving exclusive right can be revoked, exclusive rights restored
once waived?

If a sponsor initially waives its orphan-drug exclusivity, the sponsor can
withdraw its waiver of orphan-drug exclusivity by sending a letter to OOPD
(with a copy to CDER or CBER), so long as the timing is within the seven
years from the time of approval of the NDA or BLA.

Sharnell

From: Witkowski, Piotr [SUR] <pwitkowski@surgery.bsd.uchicago.edu>
Sent: Friday, September 4, 2020 5:10 PM

To: CDER Exclusivity Board <CDEREXxclusivityBoard @fda.hhs.gov>
Subject: Exclusive rights related to ODD

| have a question related to exclusive rights related to ODD.

| understand that once a company gets ODD for a new drug and then obtains BLA approval, the company can execute exclusive right
to the specific drug marketing.

Can the company waive its right to exclusivity?

If so, what is the procedure for that? Can it be done at the time of BLA submission or at the time of BLA approval or afterwards? Can
waving exclusive right can be revoked, exclusive rights restored once waived?

Thank you

PW

“This message was received from outside of the organization. Please pay special attention and practice care when clicking on any
links, or providing any information to the sender. Cyber attacks commonly attempt to trick you in to thinking the sender is a reputable
individual who you can trust.”
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